Kako prepoznati manjak kalcijuma u organizmu?

Kalcijum je veoma rasprostranjen, a u ljudskom organizmu ima od 1 do 1,5 kg kalcijuma. Gotovo 100 posto kalcijuma u telu nalazi se u kostima i zubima, a on je neophodan za zdravo telo i dobro funkcionisanje kompletnog organizma. Manjak kalcijuma u telu brzo ćete prepoznati.

 Foto: Shutterstock

Gubitak kilograma

Stanje kada je količina kalcijuma u organizmu smanjena naziva se hipokalcemija. Može ga uzrokovati nedovoljan unos kalcijuma putem hrane koju konzumirate, pojačano lučenje kalcijuma iz tela, te loša apsorpcija kalcijuma koji unesete.

Ovaj mineral u organizmu je važan za mnoge stvari pa tako osobe s manjim nivoom kalcijuma mogu biti dodatno osetljive na neke bolesti ili probleme. Osobe koje nemaju njegov optimalan nivo u organizmu mogle bi biti više podložne astmi i alergijama, nastanku osteoporoze, kod žena su mogući jači menstrualni bolovi i simptomi predmenstrualnog sindroma.

Kalcijum takođe može doprineti održavanju optimalne telesne težine i pomoći u gubitku kilograma, te smanjiti visoki krvni pritisak.

U našem organizmu nivoi kalcijuma su strogo kontrolisani, što znači da mali nedostatak neće praviti veliku promenu, ali ukoliko je manjak kalcijuma dugotrajan i izražen, to bi moglo dovesti do ozbiljnijih problema.

 Foto: Shutterstock

Grčenje mišića

Ukoliko dođe do manjka kalcijuma, organizam će početi proces demineralizacije kostiju – to znači da će on sam izvlačiti potreban kalcijum gde ga najviše ima.

Simptomi nedostatka kalcijuma u organizmu su: trnci u prstima i ukočenost, često grčenje mišića i bol prilikom grčenja, konvulzije i letargija, loš apetit i slab unos hrane tokom dana, abnormalan srčani ritam, grčevi u grkljanu, poteškoće s disanjem, nastanak depresije, demencije, čak i psihoza.

Šta uzrokuje manjak

Osobe intolerantne na laktozu mogu imati manjak kalcijuma. Kod žena za vreme menopauze dolazi do gubitka koštane mase jer se smanjuje proizvodnja estrogena. To za posledicu ima veće izvlačenje kalcijuma iz kostiju i smanjenje njegove apsorpcije. I vegetarijanci i vegani mogu imati manjak kalcijuma jer im je ishrana bazirana na biljnim proizvodima.

Važan za trudnice

Ovaj mineral veoma je važan od najmlađe dobi, a potreban je i trudnicama. I trudnice i dojilje trebaju paziti na unos kalcijuma jer će to omogućiti pravilan razvoj kostiju kod bebe, ali i očuvanje zdravih i jakih zuba majke. Na dovoljan unos moraju paziti i tinejdžeri jer je to razdoblje razvoja i naglog rasta. Ovo se posebno odnosi na mlade koji se bave nekim sportom.

Oštećenja mozga i srca

U slučaju dugotrajnog nedostatka ili hipokalmije, može doći i do oštećenja i oticanja mozga te trajnog oštećenja srca. Prvi delovi tela na kojima ćete osetiti manjak kalcijuma su mišići i kosti. Osim toga, povećava se i rizik za dobijanje osteoporoze, kao i od lomova kostiju.

 Foto: Shutterstock

Gde ga sve ima

Osim kalcijuma, važno je da unosite dovoljno vitamina D i magnezijuma jer oni imaju veliku ulogu u njegovoj pravilnoj apsorpciji. Hrana bogata kalcijumom: morske alge, mleko i mlečni proizvodi, povrće: spanać, sočivo, zelena repa, grašak, zelje, brokoli, kelj, voće: suve smokve, banane, bademi, narandže.

Trebaju li vam suplementi

Telo ne može samostalno proizvoditi kalcijum. Suplemente ne morate unositi ako ga unosite dovoljno putem ishrane. Telo će kalcijum bolje apsorbovati ako ga unosite putem ishrane, u odnosu na unos putem suplemenata, a neka istraživanja pokazala su da suplementi kalcijuma mogu povećati rizik od nastanka bubrežnog kamenja.

Preuzeto: ddl rs

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments