Brusjani

Brusjani, narod potkopaonički, gorštački i ponositi, navikli su na razna ovozemaljska čuda, a pogotovu u zimskom periodu, kada sneg zaveje i smetovima otseče sela od ostalog sveta.

Ovoga puta reč je o nečemu mnogo lepšem, ali retkom i zanimljivom. Srna sa Kopaonika rešila je da poseti Opštinu Brus i da vidi šta rade njeni građani.

“U toku dana bilo je lepo i sunčano vreme pa je izmamilo srnu da sa planine siđe u Brus i da nas poseti. Bio sam u buregdžinici “Pčela” kad je jedna žena viknula. “Ljudi, srna je na ulici”. Odmah sam istrčao i pošao joj u susret da je uhvatim da je neko vozilo ne bi udarilo, jer je prelazila sa jedne strane ulice na drugu. Bilo je to preko puta zgrade Opštine. Niko nije hteo, niti smeo da je uhvati, a ja se nisam dvoumio, niti čekao”, rekao je Zoran Milovanović, oficir u penziji.

Zoran je uspeo da je uhvati i zadrži, a vrlo brzo mu je prišao lovac koji se slučajno našao u neposrednoj blizini.

“Rekao sam lovcu da nazove Lovačko udruženje “Kopaonik” da dođe lovočuvar i da preuzme srnu. Celo vreme sam je držao i posle 15 minuta stigao je lovočuvar Voja sa vozačem džipa i preuzeli su srnu. Odveli su je kod upravnika lovišta. On im je rekao da je vrate u prirodu na Kopaonik iznad Brusa. U toku dana razgovarao sam sa upravnikom koji mi je rekao da je srna stara oko dve godine i da ima blizu 25 kilograma. Njena boja je sada siva zimska, a u toku leta je braon”, objasnio je Zoran Milovanović, koji je poznat kao veliki ljubitelj prirode, istraživač, planinar i društveni radnik.

Srna je vraćena u svoje prirodno stanište, a Zoranu Milovanoviću treba odati priznanje za sve što je učinio da se ova životinja spase.

Izvor fotografije: Ž.M.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments