Florin Patračoju

Florin Patračoju je radio kao šef železničke stanice u Pijeleštiju u Rumuniji. Verovatno vam njegovo ime trenutno ne znači ništa.

Barem većini koji čitate ovaj tekst. Njegovo ime bismo morali svi da znamo jer je jedan od heroja koga Srbija ne sme da zaboravi. Ovaj Rumun je uspeo da zaustavi NATO vojnike 03.06.1999. godine i da im pokvari plan da na vreme stignu u tadašnju Jugoslaviju. Na sve to im posle nije dao ni da odu tako lako.

Kad je pregledao dokumenta video je da je jedan dokument neispravan. Pokušao je da dobije instrukcije iz samog vrha, ali nije uspeo jer su svi bili negde na terenu.

Odlukom jednog čoveka stala je cela kompozicija koja je krenula ka Jugoslaviji. NATO oficiri ni u jednom trenutku nisu situaciju shvatali kao šalu.

  • U početku su bili smireni, a kasnije su postali nervozni jer sam ostao pri stavu da im treba carinski pečat – rekao je železničar.

Posle četiri sata natezanja na stanicu su stigli carinski organi. Stigao je i pečat i konvoj je mogao dalje.

I taman kada su svi očekivali da je mukama došao kraj, pokvarila se lokomotiva gde su proveli još 2 sata.

Kad je stalo bombardovanje, voz je krenuo nazad, morao je opet da prođe kroz stanicu Pjelešti, a tog dana je takođe radio Florin Patročoju.

  • Ponovo su poslali zahtev za prolazak vagona sa opremom i ljudstvom. Kada su stigli bilo je više vagona nego što je bilo planirano. A nisu ni platili taksu za transport uz reči da je sve sređeno na diplomatskom nivou – priča Patročoju.

Hrabri železničar je ponovo stopirao prolazak voza. Tada im je saopštio da će morati i da plate takse.

Komandant NATO je pokušao da deo sume plati iz svog džepa, ali je Florin i to odbio. Dve nedelje su prošle dok takse nisu bile uplaćene. Na taj način je uspeo da zaustavi voz na čak 14 dana.

Napominje da se nikada nije plašio za sebe, a jedino je mislio da će ga smeniti sa posla i da će mu dati drugo radno mesto nižeg ranga.

  • Uvek sam živeo bez straha. Bilo je naznaka da će mi neko iscenirati da ostanem bez posla. Tadašnjeg ministra saobraćaja sam sreo četiri godine kasnije. Rekao mi je da ne brinem i da je tako moralo biti. Ministar je tada u šali rekao da sam možda lud ili da neko stoji iza mene. Ali ipak mi je čestitao i rekao da sam pravilno postupio i da su takvi ljudi potrebni Rumuniji – ispričao je Florin Patročoju.

Florin Patračoju danas živi u trošnoj kući, u blizini železničke stanice gde je radio i bavi se poljoprivredom. Uživa u penzionerskim danima. Postoji i film snimljen na osnovu ovog događaja. Zove se “Californian dreamin”. Gledao ga je i Florin Patračoju, ali nije zadovoljan kako je napravljen. Prvo što su ga u filmu pogrešno predstavili, kao nekoga ko pokušava da uzme mito vojnicima, drugo što nije korišćeno njegovo pravo ime i prezime, i treće, što nije snimano na toj železničkoj stanici na kojoj je radio.


Na slici se nalazi Florin Patračoju.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments