Vesna Vulović JAT-ova stjuardesa ❤

Vesna Vulović, rođena u Beogradu 1950. godine, ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao osoba koja je preživela pad sa visine 10.160 metara bez padobrana.

Vesna Vulovic legendarna stjuardesa.

Nesreća se dogodila 26. januara 1972. godine kada se iznad Čehoslovačke srušio “Jatov” avion DC-9. Od 28 lica (23 putnika i pet članova posade) svi su poginuli sem stjuardese, Vesne Vulović.

Vesna je preživela pošto je bila vezana za svoje sedište u zadnjem delu aviona koji je, posle eksplozije, ostao spojen za toalete i pao na snegom pokrivenu planinu.

Dvadesetdvogodišnja stjuardesa nije čak ni bila predviđena za taj let, već je bila zamenjena sa drugom stjuardesom koja se takođe zvala Vesna.

Nastavila je da radi za “Jat”, ali ne kao stjuardesa, već za šalterom nakon potpunog oporavka od povreda među kojima su bile fraktura lobanje, obe slomljene noge i tri slomljena pršljena, od kojih je jedan bio zgnječen zbog čega je ostala privremeno paralizovana od pojasa nadole.

Prohodala je nakon nekoliko meseci, posle više uzastopnih operacija.

Vesna Vulović je primila titulu za Ginisov rekord od Pola Makartnija. Kasnije je postala nacionalni heroj u Jugoslaviji tokom sedamdesetih.

Pretpostavljalo se da je bila postavljena bomba u zadnjem delu aviona. Vlasti ČSSR I SFRJ sproveli su zajedničku istragu u kojoj je utvrđeno da je uzrok obaranja aviona bomba postavljena iznutra.

Umrla je napuštena i sama 2016.godine

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments