Храм Светог Саве

Архитектонске одлике храма Светог Саве

Храм Светог Саве у Београду изграђен је у српско-византијском стилу, са четири звоника висока по 44 меатара. Врх прекрасне куполе висок је 70 метара, док је главни позлаћени крст висок додатних 12 метара. Због своје надморске висине у односу на реку Саву, али и због висине објекта, храм Светог Саве има истакнуто место на београдском хоризонту и видљив је са свих прилаза граду.

Црква у једном тренутку може да прими нешто више од 10 хиљада верника, док на западну галерију Храма може одједном да стане 800 хориста. Храм се простире на површини од 3,5 хиљаде квадратних метара у приземљу, са још хиљаду и по квадратних метара на три галерије на првом нивоу. У правцу запад-исток, Храм се протеже 91 метар, док у правцу север-југ простире на 81 метар.

Зашто је храм Светог Саве симбол Београда?

Један од главних разлога зашто је храм Светог Саве симбол Београда, поред огромног верског, традиционалног и културно-историјског значаја, је и естетски дојам грађевине. Унутрашњост храма украшена је перфектно обрађеним каменом из Србије, са нестварним мозаицима Христа Пантократора.

Мозаик представља Христово вазнесење и познато је као рад једног од водећих руских иконописаца, Николаја Мухина. Спољашње фасаде храма беле се од прелепог мермера и гранита, са елегантном куполом, на чијем врху се налазе златни крстови. У звоницима се налази 49 звона из аустријске ливнице Grassmayr.

Тако је храм Светог Саве симбол Београда и зато што доминира, не само подручјем општине Врачар, већ и ширим простором града. Окружен је пространим шеталиштем, зеленилом прелепог парка и одблесцима воде који креирају нестварни приказ и појачавају лепоту овог монументалног архитектонског здања.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments