Јагоде су…

 1. Јагоде су једино воће које семе има са спољашње стране. У просеку, свака јагода на себи има око 200 семенки.
 2. Јагоде нису бобичасто воће, попут боровнице или грожђа. Семе бобичастог воћа се налази у унутрашњости плода. Иначе, ботаничари сматрају да је свако семе на јагоди посебна воћка.
 3. Јагоде припадају породици ружа. Слободно помиришите жбун јагода, мирише једнако лепо као и сам плод.
 4. Јагода је вишегодишња биљка. Можда неће родити прве године, али ће биљка давати плод пет година.
 5. У Белгији се налази музеј посвећен јагодама. У продавници која се налази у склопу Ле Мусéе де ла Фраисе (Музеј јагода) можете купити све посвећено овом воћу, од џема од јагода до пива са укусом овог воћа.
 6. У античком Риму су сматрали да јагода има лековита дејства. Користили су јагоде да лече бројна обољења, од депресије преко несвестице, камена у бубрегу, лошег задаха и упале грла.
 7. Секс и јагоде? У Француској, где се јагоде сматрају афродизијаком, ово воће се у облику супе служи као традиционални доручак младенцима.
 8. Јагоде смањују ризик од срчаних обољења и одређених канцера. Ово сочно воће садржи мало калорија, али и доста витамина Ц, Б6, К, влакана, фолне киселине, калијума и амино киселина.
 9. Јагоде садрже доста нитрата који побољшавају проток крви и кисеоника до мишића. Особе које пре физичке активности једу јагоде имају већу издржљивост и сагоре више калорија, показују истраживања.
 10. Калифорнија произведе 80 процената јагода у читавој Америци. То на годишњем нивоу износи преко 900 милиона киограма.
 11. Јагоде оперите и одстраните им петељке пре него што их складиштите. Међутим, уколико планирате да их једете након неколико дана, немојте их прати пре него што их ставите у фрижидер јер ће се тако пре покварити.
 12. Јагоде можете укиселити. Ово воће је нарочито погодно за кисељење када је још зелено. Ако су јагоде презреле, можете направити џем.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
2 years ago

Predivne slike